Så var 2. bordgang naglet fast i båten. Og som ved 1. bordgang, ikke uten problemer.
Ved snitt 1F, det fremste snittet tatt i bakre kant av forre rong, som sitter montert rett bak kjøl/stevnskaring, var det en forskjell i legg på hele 7 grader fra styrbord til babord. Styrbordsiden viste 34 grader, mens det var 41 grader på babord. For å se hvordan tegningens snitt 1F passet i båten lagde jeg en kopi, som ble klippet ut etter strekene og deretter senket ned på riktig plass. Den passet ikke helt, og spesielt dårlig på styrbord. Ved hjelp av en liten digital vinkelmåler kom jeg frem til vinkelen 38 grader på styrbord, altså en forskjell på 4 grader mot tegningen.
Det jeg tror har skjedd er at ronga er blitt tatt ut og satt i noen ganger før 3D-dokumentasjonen ble utført, og at den ikke har vært har vært ordentlig skrudd fast under oppmålingen. Derfor tror jeg at 38 grader er mer riktig enn 34 grader siden det passer ronga bedre. Og sånn ble det.
2014/05/09, kl. 18:10
Hei Lars
Det ser ut som du får trena deg på å bore og nagle. Har du skrive noko tidlegare om naglane? Eg ser du har skrive at det ser ut som dei er av furu (eller gran) og kila. Kva er dimensjonen på dei og kva form har dei? Er det sylindriske runde hol eller er dei forma til ute eller inne? Då tenkjer eg på om det er koniske hol etter navar, runda inngang med unnatakar eller skore ut i kantane med kniv?
Slik eg ser naglane og kilane på bileta så minner det litt om naglane som pulkbyggaren Nils Nilsen Anti lærte meg å lage. Dei var av furu, 11 mm hol (7/16″). Emna var av furu alved frå rotende. Han skar ut litt rundt kanten på holet med kniv for å gi plass til hovudet på naglen.
2014/05/10, kl. 21:38
Hei Roald.
Har ikke lagt ut noe spesifikt om naglene. Diameteren er en knapp halvtomme, de ligger på rundt 12 mm, og er sylindriske med et lett konisk hode. Naglene er spikket, hvilket vises på fasettene etter kniven – vi spikker også våre. Hvorvidt hullene er sylindriske er vanskelig å se fordi materialet er såpass nedbrutt, men jeg vil tro at siden naglene er sylindriske, så er også hullene det. Et sted i båten er det funnet et påbegynt hull som har rund bunn; noe som peker mot skjebor. På innsiden er hullene lett ovale i kileretningen; det kan være gjort enten med kniv eller skarpe kanter på boret. På utsiden ser det ut som at hullet er noe forstørret for å gi plass til koningen på naglene, men det kan muligens også være at det er presset ut av naglene; jeg skjær ut koning.
Jeg lager kiler i gran, men har også testet, etter tips fra Arne Emil, å bruke overskuddet fra nagelen. Når jeg skjærer av overskuddet på innsiden gjør jeg det med øks; jeg skjærer fra begge sider mot midten for å få et sted å entre kilen. Det som blir skåret vekk gis ønsket kilefasong – blir gjort i samme moment som jeg skjærer ned v-sporet hvor kilen entres – så sant overskuddet er langt nok. Hmm, gikk det siste å forstå? Kanskje jeg må lage en bildeserie på det?
2014/05/12, kl. 10:43
Hei Lars
Ut frå forklaringa kan det minne om naglane som Nils brukte i pulkane sine. Han bora med konisk navar, men bora heilt gjennom så holet vart sylindrisk. Han skar ut litt med kniven for å gi plass til naglehodet.
Eg forstod den siste forklaringa di om kilen. Det er kanskje på grunn av at eg har prøvd dette sjølv? For at andre skal forstå er kanskje ein billedserie bra? Eg har i det siste prøvd meg meg å bruke gallerifunksjonen i WordPress for å lage billedserier. Ein serie med bilete frå arbeidet med naglinga kunne kanskje høve fint å presentere i eit slikt galleri. Du kan sjå kva eg meiner i den siste posten min om tjære:
http://skottbenk.wordpress.com/2014/05/10/forsok-med-tjaere-pa-hovlar/
2014/05/14, kl. 22:13
Jeg så et av galleriene dine, veldig flott! Skal prøve å lage en bildeserie på naglingen da jeg er tilbake på museet. Takk for tilbakemelding og tips. mvh Lars