BåtLab'en

for dokumentasjon, rekonstruksjon, og båtbygging

Spor etter løpende/stående rigg ?

7 kommentarer

Det er ikke funnet noen hull i vaterbordet som kan fortelle om fester for vant, men tollepinnene kan ha vært brukt også til dette formål.   Antakelig har båten hatt spririgg, og da er det ikke trolig at det har hatt noen vant i det hele tatt.   

På ripa, rett foran rognen er det funnet hull på begge sider. Disse hullene, Ø12 mm,  er noe mindre enn ellers i båten (Ø14 mm).  Dette kan ha med skjøte å gjøre, men det er litt rart å ha hull på begge sider til et sprisegel, der det hadde vært nok å ha feste et sted midt i båten.  Kan båten tidligere ha hatt råseil ?

Reklamer

Forfatter: Lars Stålegård

Båtbygger, trearbeider

7 thoughts on “Spor etter løpende/stående rigg ?

 1. Hei Lars, Nydelig blogg og gode innlegg. Når du sier at en kunne hatt feste til skjøte midt i båten forutsetter dette at du har en bom i underliket og det har det ikke vært på denne båten. Å skjøte hjem til midten av båten vil gi problemer med vinkelen nedover – og innover og garantert gi deg så mye bakbus og krengning og avdrift at du hadde skiftet tilbake til råseil på timen. Et skauthull på hver side er dermed en nødvendighet, også på Portørenga som spribåt. Spørsmålet er bare hvor langt bak de har vært.

 2. Tusen takk. Du har et godt poeng vedrørende bom/midtskjøte. Jeg har selv vært inne på tanken og tenkt tilbake på en seiluke da vi seilte listrifisert åfjordsbåt, med gaffelseil uten bom. Likevel tror jeg at to skjøtehull til et lite spriseil vil være en upraktisk løsning; dels vil «loskjøtet» kunne låse seg i hullet slik at det må mates ut manuelt, dels kan det antakelig være i veien for rorsmann. Dessverre ble materialene flyttet på da jeg ikke var tilstede, slik at jeg ikke fikk mulighet til å studere disse hullene nærmere, men jeg skal få kikket på dem ved en senere anledning.

  • Jeg har nettopp seilt spriseil med Høgskolen i Bø; og de har senterskaut i bakronga med løst underlik på sine færinger, og jeg likte det dårlig. Det gir mye brems. Vi seilte også en åfjordsseksæring med gaffelseil, men der var ikke jeg ombord og jeg vet ikke hva de gjorde med skautet sitt. Det må være tilstrekkelig med et skaut. Løygang er lite troverdig i denne tiden, men det er ikke helt uvanlig å ha en spøte med blokk akterut ved ronga omtrent, som flyttes fra side til side, slik at man bare har et skaut, og kun tynnt hull for jerbolt.

 3. Takk for mere info. Hva er så spøte og jerbolt ?

 4. Å spøte kan bety å strikke. En spøte er en nål. En seilspøte står fast hver halsbarm på et råseil eller i skautet på et storseil. Jern. Svakt spisset i ene enden og øye i den andre.
  Ø = 5/8 til 3/4 ripetykkelse…

 5. Hull til skjøte i esingen på begge sider på prammen også!
  hilsen Sven

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s